Pondělí 8:00–11:30 / 12:30–17:00
Středa: 8:00–11:30 / 12:30–17:00
Dne 5. listopadu 2022 kuchařská a degustační akce BŘEZNICKÁ VAŘEČKA (původně Štrúdlování), na které soutěžilo se ve dvou kategoriích - hodnotili jsme nejchutnější vánočku/vánoční štolu, dále nejlepší domácí likér, a vítěze vybírala veřejnost.
K naší velké radosti si v obou kategoriích zasoutěžilo 17 vzorků a ochutnávat přišlo téměř 130 návštěvníků. Jak vše probíhalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na konci tohoto Čtvrtletníku. Přestože nemohli zvítězit všichni, i tak jsme ocenili všech 34 soutěžících. Prvních šest v každé kategorii získalo hodnotnější dárky a ostatní drobnost pro radost. K tomu všichni obdrželi soutěžící poukaz do místní prodejny COOP. Během odpoledne jste mohli posedět, dát si čaj a kávu. Děkujeme všem, kteří přinesli své soutěžní kousky, i všem, kteří přišli ochutnávat a hodnotit. Bez Vás bychom vítěze nevybrali! Na Vaše mnohá přání nyní přinášíme první tři vítězné recepty z každé kategorie a přejeme dobrou chuť!
Kategorie VÁNOČKY/VÁNOČNÍ ŠTOLY:
Postup:
Vejce s cukrem a vanilkou utřeme do pěny, rum a přidáme změklou heru, tvaroh, pak vypracujeme mouku a zbylé suroviny. Necháme půl hodiny odpočinout. Uděláme obdélník a přehneme do tvaru štoly. Během pečení alespoň 3x potíráme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Ingredience:
500 g hladké mouky, 150 g cukru, 50 g kvasnic, 230 ml mléka, 220 g másla, 109 g mandlí, 100 g rozinek, špetka soli, vanilka, rum, citronová kůra.
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme jej kynout alespoň 1 hodinu, přeloží se a během pečení mastíme máslem. Pečeme na 180 stupňů cca 40 min, poté pocukrovat.
Ingredience:
55 g másla, 10 g čerstvého droždí, 60 g třtinového cukru, 95 g plnotučného mléka, 155 g hladké pšeničné mouky, 80 g celozrnné pšeničné hladké mouky, 2 špetky soli, zrníčka z ¼ vanilkového lusku, 1 vejce, 1 pol. lžíce kvalitního rumu, 30 g 55% čokolády, 1 pol. lžíce strouhaného kokosu.
Postup:
Vypracujeme těsto, do kterého přidáme změklé kostky másla. Těsto je lepší vypracovávat alespoň 10 minut. Poté přidáme čokoládu na menší kostičky a strouhaný kokos. Zpracované těsto v podobě bochánku položíme do mísy vymazané troškou oleje a přikryté utěrkou a necháme ve vyhřáté troubě max na 37 stupňů (aby se čokoláda nerozpustila) vykynout zhruba 30-45 min. Po zapletení vánočky ji necháme kynout pod utěrkou v pokojové teplotě cca 30 min. Nakynutou vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem, posypeme plátky mandlí a pečeme prvních 5 minut na 180 stupňů. Následně teplotu stáhneme na 160 stupňů a pečeme dalších 20-25 minut.
Kategorie DOMÁCÍ LIKÉRY:
Ingredience:
6 žloutků, 1 vanilka, 250 g moučkového cukru, 1 kondenzované mléko slazené, 1 kondenzované mléko neslazené, 500 ml rumu.
Postup:
Šest žloutků, jednu vanilku a pětadvacet deka práškového cukru se ušlehá ručně. Žádný mixér! Potom dáme jedno kondenzované mléko slazené, jedno neslazené a půl litru rumu. Žádná slivovice, ale rum. Půl litru rumu a máte z toho tři půllitry.
Šest žloutků, vanilku a cukr ušleháme, ale ručně, na to klade paní Růžičková stejný důraz jako na to, že se vaječný likér dělá z rumu voňavého, který není tak silný jako jiné druhy pálenek.
Ingredience:
2 plechovky slazeného Salka, 130 ml rumu, 20 g vanilkového cukru, 6-10 vrchovatých lžiček instantní kávy, 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Do kastrůlku dejte Salko spolu se smetanou a vanilkovým cukrem. Pomalu zahřívejte až do dokonalého spojení Salka se smetanou. Přidejte kávu rozmíchanou v 30 ml horké vody, promíchejte a odstavte z plotny. Po vystydnutí přidejte rum a opět důkladně promíchejte.
Na 3 kg višní se nalijí 2 litry čistého lihu, přidá několik hřebíčků, kousek skořice a několik roztlučených višňových pecek. Ováže se a nechá v okurkové láhvi asi měsíc stát na slunci. Pak se šťáva scedí, přilije do ní 1,5 kg cukru rozvařeného ve 2 litrech vody a nalije se do lahví, jež se zazátkují a v chladnu uschovají. Na višně se nalije převařená horká voda, nechají se alespoň jeden den vymáčet a voda se pak přilije buď do likéru, nebo se smíchá jen s částí na slabší likér.
Za KV Jana Babčanová Řezaninová
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
30 |
31
|
1
|
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
14
|
15
|
16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 |
28
|
29
|
30 | 31 | 1 | 2 |
Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.
Volně ke stažení:
Mnoho sněhu v lednu, mnoho hřibů v srpnu.
Na svatého Marcela zima leze do těla.